Campus Community Health • HEERF I, II & III

Capital Projects and Planning

Recently Completed Construction Projects


Lab Science Commons

Lab Science Commons - 2020

Occupying 150,000-square-feet of space, the new science building is the largest academic building on campus. The building houses the chemistry department and a portion of the biology department.

There are also labs for earth sciences, physics and environmental sciences. In keeping with the University’s master plan, the building is located immediately north of the Capital Quad residence halls. It is the key feature of a future east-west academic mall.

 

Stonecipher Lecture Hall

Stonecipher Lecture Hall - 2020

The new Stonecipher Lecture Hall, built in conjunction with the new Laboratory Science Commons building is comprised of two large lecture halls, a generous lobby and gathering area, and a catering support space for events.

 

 

 

Student Rec and Fitness Center

Marc L. Burnett Student Recreation and Fitness Center - 2020

With its prominent location, the new Student Recreation Center is designed to be the new campus “front door” attracting prospective students while serving current students and faculty. The design fosters an inviting environment for wellness by creating spaces that combine independent and group recreation together to meet the needs of all users. Fitness and weight spaces will provide state-of-the-art equipment, including a climbing wall, in a dynamic two-level space, as well as racquetball courts.

Gym courts feature spectator viewing and pre-game gathering spaces for drop-in play, scheduled leagues and intramural events. A Multipurpose Activity Court allows access to indoor sports, while the indoor leisure pool creates more opportunities for social interaction. Lap lanes are provided for exercise and programmed activities, and a whirlpool will invite relaxation and socializing.

 

 

Browning/Evins Residence Halls Renovation - 2019

Browning/Evins are the latest residence halls to undergo complete renovation as part of Residential Life’s facility plan. Maddux/McCord were the last residence halls to go through this process. The residence hall renovations include complete mechanical, electrical, plumbing, finishes upgrades, and new furnishings. Browning/Evins also includes a Live & Learn space for academic support.

Volpe Library - 2019

There are two separate projects involving Volpe Library: masonry and excavation. The masonry project includes a complete brick replacement to address long-term masonry leakage. The excavation portion involves excavating portions of the first floor that were left unexcavated during original construction. This created more occupiable space within the building to accommodate the Testing Center and Archives. Additional space for the Student Success Center was also reclaimed as a result of this project. 

Roaden University Center Expansion -2019

The project expanded the west side of the Roaden University Center, creating more space on the ground and first floors and included two covered exterior porches for student use. A walking bridge between the expansion and Centennial Plaza was added. The Multipurpose Room on the second floor of the RUC was also renovated.

RUC Student Lounge

The new space renovation features a modern open-ceiling construction, new wall and floor finishes, and a combination of fixed and movable furniture to make a flexible space. Students utilize the space for different purposes including studying, collaboration, and playing games. A number of big screen televisions are in the lounge and can be used for viewing programs on the campus cable system or as displays for group work.

Maddux/McCord Residence Halls - 2017

Maddux/McCord underwent complete renovation as part of Residential Life’s facility plan. The renovations included enclosure of the breezeway to create new interior space and included a new Living Learning Village classroom. Renovations included a new roof; updated HVAC, plumbing systems, lighting, finishes, and  furnishings.

Jere Whitson Hall Renovation - 2017

Jere Whitson Hall underwent a complete transformation with the interior of the structure being gutted and rebuilt to serve as the campus visitor and welcome center. The second floor main entry provides a one-stop-shop for students. The renovated space includes all of Enrollment Management to better serve students. These offices include admissions, financial aid, scholarships, records and registration, advisement, graduation/academic services, and military and veterans affairs. 

The Backdoor Playhouse is also located in the building, with a renovated auditorium. The playhouse occupies the entire basement of the building.

Kittrell & Bartoo Halls Renovation - 2019

Renovated as part of the University's master plan, Kittrell and Bartoo Halls on the historic main quad. These renovations include complete mechanical, electrical, and plumbing systems upgrades as well as finishes and furniture updates.

West Campus Parking Lot - 2017

The new west campus parking lot, located off of University Drive behind the Tech Village apartments adds more than 650 parking spaces to campus and is part of the campus master plan to create a greener, more pedestrian-friendly inner campus. It is connected to Tech Village parking and has entrance from University Drive.